interview

WakaWaka over crowdfunding

Wie: Wouter Moll

Is: Een van de oprichters van WakaWaka

Wat: 7 succesvolle crowdfundingcampagnes

Wouter Moll is samen met zijn collega’s verantwoordelijk voor het succes van de WakaWaka, een nieuw product voor mensen die niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. De productontwikkeling is gefinancierd via crowdfunding.

Van levensbelang

Eerst over de WakaWaka: het inmiddels wereldberoemde product is een slimme combinatie van een lamp met ingebouwde mini-zonnepanelen die deze lamp, of een ander apparaat zoals een mobiele telefoon, van stroom voorzien. Maar er is meer dat de WakaWaka zo bijzonder en beroemd maakt: het idee van buy one, give one. “Degene die een WakaWaka koopt, geeft er ook meteen een aan iemand die het heel hard nodig heeft, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden of ramp- en oorlogsgebieden”, vertelt Wouter. “Wat een gadget is voor de een kan van levensbelang zijn voor de ander.”

Crowdfunding en backers

Voor de productontwikkeling van de WakaWaka was crowdfunding onmisbaar, aldus een enthousiaste Wouter. “Crowdfunding was voor ons de meest ideale financieringsvorm. We hadden een platform nodig om ons verhaal te vertellen, aandacht te genereren en ‘backers’ te krijgen: mensen die ons product kopen en steunen. Backers zijn van essentieel belang als je een nieuw product op de markt wil krijgen. Onze backers financieren niet alleen onze plannen, maar helpen ons de producten te perfectioneren, nieuwe partnerships aan te gaan en een distributienetwerk en afzetmarkt te creëren. Zij bepalen het succes. Dankzij onze backers hebben we nu distributie-aanvragen uit meer dan 90 landen. Dat verzin je toch niet?”

Van will.i.am tot Tutu

Ook het wereldwijde netwerk van contacten is voor een groot deel te danken aan de backers die WakaWaka via crowdfunding aan zich wist te binden. “Ik leef soms nog wel een beetje in een droom”, vertelt Wouter. “We maken de raarste en mooiste dingen mee. Van een benefietconcert van will.i.am tot een aanbeveling van aartsbisschop Desmond Mpilo Tutu. We komen echt overal met WakaWaka.”

Nieuwe producten

De WakaWaka-familie wordt nog steeds verder uitgebreid met nieuwe producten. Wouter: “We bruisen van de ideeën. Op dit moment zijn we bezig met de financiering van ons nieuwe product: de WakaWaka Base, een Power & Light Solar Station. Het is onze zevende crowdfundingcampagne. Je kunt ons dus wel ervaren crowdfunders noemen. En we zijn nog lang niet klaar met het realiseren van onze dromen. Er zijn al plannen om nieuwe producten te ontwikkelen voor koken, sanitaire voorzieningen en drinkwater. En we hopen met de producten van WakaWaka ook een steentje bij te dragen bij het bestrijden van ebola.”

Wouter is een gelukkig mens. “Wat een succes. Zonder crowdfunding hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen”, constateert hij. Ben je enthousiast geraakt en wil je zelf aan de slag met crowdfunding? Lees dan de crowdfunding-tips voor ondernemers.

Meer over de WakaWaka-lamp en de nieuwe producten in de WakaWaka-familie is te vinden op nl.waka-waka.com

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.