interview

Reactie branchevereniging extra belasting crowdfunding

Het bestuur van Branchevereniging Nederland Crowdfunding reageert hieronder graag op berichten welke onlangs verschenen in onder meer Financial Times en NU.nl met betrekking tot belasting en crowdfunding.

Bij crowdfunding wordt vaak gebruik gemaakt van ‘voorverkoop’ ook wel reward-based crowdfunding. Er is al een tijd verwarring over of deze vorm van crowdfunding aan BTW onderhevig is. Het lijkt de branchevereniging en haar leden, dat BTW inderdaad van toepassing is. Het gaat immers om voorverkoop van een product of dienst en daarover dient, zoals men gewoon is in het zakelijk verkeer, BTW afgedragen te worden.

De EU richt zich nu op dit onderwerp en lijkt tot dezelfde conclusie te gaan komen. Lees er hier meer over in de Financial Times.

Als reactie hierop heeft Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) opheldering gevraagd aan de minister. Lees er hier meer over op NU.

Het lijkt erop dat hier de verschillende soorten van crowdfunding met elkaar worden verward. Wanneer je middels crowdfunding een investering doet in de vorm van bijvoorbeeld een lening of een andere soort investering waar je een financieel rendement verwacht, dan valt dat niet onder de categorie ‘reward’ crowdfunding of voorverkoop en zal uiteraard geen BTW van toepassing zijn. De BTW kwestie waar de EU zich nu op richt, staat hier dus los van en zal dus niet leiden tot een extra belasting op bijvoorbeeld leningen die verstrekt worden op crowdfundingplatforms. Het zal daarom ook geen extra obstakel opleveren voor de minister die voornemens is belemmeringen voor de crowdfundingsector weg te nemen.

 -Bestuur Branchevereniging Nederland Crowdfunding

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.