nieuws

Reactie brancheleden op Thoughtleader Event

Overheid ziet crowdfunding als volwassen financieringsvorm

Willem des Tombe, oprichter Wekomenerwel.nl en voorzitter branchevereniging Nederland Crowdfunding

Eerste reactie op de bijeenkomst?

“Ik zag veel enthousiasme! Er werd aandachtig geluisterd en input gegeven op een breed niveau. Intermediairs, banken, investeerders, ondernemers, de mensen kwamen overal vandaan. Ik had daarop gehoopt, want een kleine vijf jaar geleden was dat wel anders. En ik hoop ook dat deze mensen de informatie versterkt zullen uitdragen. Met name van intermediairs verwacht ik veel. Zij kunnen in toenemende mate belangrijk zijn, vooral in gesprekken met ondernemers. Zij hebben contact met ondernemers die ons misschien nog niet kunnen vinden. Dat geldt ook voor investeerders. Heel belangrijk ook dat de overheid crowdfunding als volwassen financieringsvorm ziet.”

Welke acties zijn nodig om crowdfunding te laten groeien?

“Het ministerie van Financiën zou het aantrekkelijker kunnen maken om te investeren in startende ondernemers, met aftrekposten bijvoorbeeld. Verder denk ik dat wet- en regelgeving meer toegespitst kan worden zodat er met ontheffingen en vergunningen niet commercieel gestunt kan worden. De branchevereniging kan een belangrijke rol spelen in het bieden van zekerheid.”

Edwin Adams, directeur Geldvoorelkaar.nl     

Eerste reactie op de bijeenkomst?

“Mooi gemêleerd publiek vandaag. Zowel banken, accountants, ondernemers, mensen van het ministerie. En samen zoeken we in harmonie naar stappen om verder te gaan met crowdfunding.”

Welke acties zijn nodig om crowdfunding te laten groeien?

“De bekendheid van crowdfunding moet beter worden, dat is het belangrijkst. Accountants moeten worden opgeleid op het gebied van alternatief financieren. En ook bankiers moeten beter worden opgeleid: wat is crowdfunding, hoe kan ik het inzetten voor mijn klanten en hoe kan ik ze doorverwijzen?”

Maarten de Jong, Managing Director Oneplanetcrowd.nl

Eerste reactie op de bijeenkomst?

“Er is erg veel interesse vanuit mensen die veel MKB-ondernemers spreken. Het begrip voor crowdfunding als instrument voor het MKB, dat is er. Als banken, accountants en adviseurs op de hoogte zijn, kunnen ze crowdfunding bij meer bedrijven aanbevelen als een goede kans om bedrijfsfinanciering op te halen.”

Welke acties zijn nodig om crowdfunding te laten groeien?

“Ondernemers moeten crowdfunding als kans gaan zien. Er zijn veel vooroordelen: crowdfunding is veel werk en je haalt kleine bedragen op. Maar juist bestaande bedrijven halen met crowdfunding makkelijk geld op, ook grote bedragen. De crowd (de beleggers) moet weten dat crowdfunding een hoger rendement geeft dan een spaarrekening. Maar we moeten ook laten zien welke risico’s er zijn. Wij geven als platform die informatie, maar het is natuurlijk krachtiger als meer onafhankelijke partijen dat ook gaan vertellen.”

Robin Slakhorst, directeur Symbid.com

Eerste reactie op de bijeenkomst?

“Als je in de branche werkt denk je soms dat de markt al veel verder is dan werkelijk het geval is. Goed dat we hier bij de basis zijn begonnen voor de mensen die nog maar net met crowdfunding kennis maken.”

Welke acties zijn nodig om crowdfunding te laten groeien?

“Standaardisatie van informatie is nu het belangrijkst. We zien daarnaast een aantal fricties in de markt van MKB-financiering. Er is bijvoorbeeld geen distributiekanaal om (professioneel) geld bij MKB-ondernemers te krijgen, anders dan de bank. Er is weinig coördinatie tussen de initiatieven in het landschap van alternatieve financiering. Soms doen ze hetzelfde maar noemen ze het anders. Ofwel: weinig standaardisatie. Ondernemers hebben daarnaast vaak onvoldoende financiële kennis, dus dat maakt het voor ondernemers lastig om het aanbod inhoudelijk te vergelijken. Daarom probeert Symbid voorop te lopen in het verwijderen van deze fricties om tot een gezonde stroom van kapitaal naar het MKB te komen ”

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.