nieuws

Crowdfunding wordt volwassen: paneldiscussie

Wat vinden ‘de gezichten’ van een grote bank, de Kamer van Koophandel en een toonaangevende accountantsorganisatie van de groei van crowdfunding en de daarvoor geldende randvoorwaarden? Tijdens een paneldiscussie op het Thoughtleader Event gaven drie gerenommeerde experts hun visie. Een overzicht van hun uitspraken:

Over de rol van de bank

Ben van de Vrie (ING):“We kijken in binnen- en buitenland hoe crowdfunding zich ontwikkelt en letten vooral op wat goed is voor onze klanten. We zien het niet als extra concurrentie, maar als aanvullend onderdeel van financiering.”

Over de balans

Claudia Zuiderwijk (KvK): “Crowdfunding is de nieuwe financiële participatiesamenleving. Het is een goede nieuwe manier van financieren, waarmee we experimenteren. De balans hebben we nog niet, maar we ontdekken met elkaar. Heel interessant!”

Over de urgentie

Ferdinand Veenman (KPMG): “In Europa financieren banken 3x de omvang van het bruto binnenlands product. In Amerika is dat 1x. Dat geeft aan dat we in Europa enorm afhankelijk zijn van banken en moeten werken aan een breder financieringslandschap.”

Over de meerwaarde

Ben van de Vrie (ING): “Vooral bij kleinere bedrijven is de informatie bij financiering, de cijfers, vaak heel beperkt en lastig te interpreteren. Bij crowdfunding ontstaat er een andere band met je investeerders en dat geeft extra waarde.”

Over jaloezie

Ben van de Vrie (ING):“De crowdfunding-platforms maken gebruik van systemen waar ik jaloers op ben. Ze communiceren goed met de crowd en met de investeerders.”

Over verbeterpunten

Ferdinand Veenman (KPMG):“De informatievoorziening is nu vaak goed geregeld bij de intake van een crowdfunding-project. Maar nog niet goed genoeg gedurende de looptijd.”

Over de klik tussen investeerder en ondernemer

Ben van de Vrie (ING): “Ik denk dat crowdfunding echt goed werkt als er een klik is tussen de investeerder en het project. Je investeert niet zomaar, je gelooft in het verhaal dat erachter zit.

Over volwassen worden

Claudia Zuiderwijk (KvK): “Zolang mensen denken dat crowdfunding betekent dat je op je publiek duikt of denken dat ze onvoldoende geld hebben, is er nog een weg te gaan voor crowdfunding. Het is mooi dat we steeds beter in kaart krijgen hoe vaak het succesvol is, wat het risico is en wanneer er wordt terugbetaald.”

Over het langetermijnperspectief

Ferdinand Veenman (KPMG): “Als we een paar ongelukken hebben meegemaakt, en zien hoe de crowd en de markt daarop reageren, dan zou het een stabiele vorm van financiering kunnen blijven.”

Over doel van de groei

Claudia Zuiderwijk (KvK): “Wil je dat crowdfunding als financieringsinstrument heel groot wordt? Nee, ik wil dat het segment dat nu stagneert, vooral de kleine bedrijven, weer gaat lopen en nieuwe business genereert. Crowdfunding biedt mogelijkheden.”

Over risico’s beperken

Claudia Zuiderwijk (KvK): “We moeten crowdfunding in de financieringsmarkt goed inpassen bij andere financieringsvormen en veiligheid inbouwen. Wie staat er vooraan als het misgaat met een samengesteld financieringspakket. Staat de bank dan vooraan, of de crowd?”

Over het marktpotentieel

Ferdinand Veenman (KPMG):“De kredietmarkt in Nederland is echt groot: 130 miljard euro. Het spaarsaldo van particulieren is ook een gigantisch bedrag. Er ligt dus een geweldige markt om met alternatieve financieringsvormen een hoger rendement te halen.”

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.