interview

Knab Crowdfunding

“Crowdfunding is de oudste vorm van financiering die er is, maar we zijn het verleerd”

Hoewel elk platform van onze brancheverenging beoogt met crowdfunding zoveel mogelijk ondernemersdromen waar te maken, zijn er onderling ook veel verschillen. Bijvoorbeeld in aanpak, visie en favoriete koffie. Met deze serie interviews geven we u een kijkje achter de schermen bij de platforms. Deze keer het meest verse lid van de vereniging: Knab Crowdfunding.

Knab Crowdfunding is een initiatief van Knab bank en is opgericht in 2016. Ondernemers met een financieringsbehoefte van € 50.000 tot € 2.500.000 kunnen terecht bij Knab Crowdfunding. Sinds 2016 is er al voor 2.750.000 geïnvesteerd in ondernemingen via  platform door ruim 3000 investeerders. Remko Jansen, Business Partner Knab Zakelijk, neemt je mee achter de schermen van het platform.

Crowdfunding en banken worden vaak gezien als tegenpolen. Wat trok Knab Bank aan in crowdfunding? 

Knab is een bank die niet wil denken als een bank. We zijn veel meer een dienstverlener dan een traditionele bank; we opereren vanuit de behoeftes van onze klanten. Middels ons crowdfundingplatform kunnen we onze klanten een goede aanbieding doen en tegelijkertijd zorgen dat ondernemers hun ambities kunnen waarmaken en dat het mkb blijft groeien.

Op wat voor soort projecten richt Knab Crowdfunding zich?

Bij Knab Crowdfunding richten we ons op alle mogelijke projecten binnen het mkb. Van retail tot groothandel, van startup tot groeibedrijf. Wel moet crowdfunding bij de onderneming passen. Vanuit onze visie om een ondernemer duurzaam financierbaar te maken kijken we per case of crowdfunding een passende oplossing is, zodat we voor de ondernemer en de investeerder een optimale setting kunnen realiseren.

Hoe ziet een doorsnee dag bij Knab Crowdfunding eruit? 

Een dag bij Knab Crowdfunding schiet werkelijk alle kanten op: we hebben contact met ondernemers, analyseren hun plannen, bekijken of en hoe crowdfunding bij hen past en hebben contact met investeerders over hun behoeftes. Daarnaast zijn we een IT-bank, wat betekent dat we ook altijd bezig zijn met het optimaliseren van onze IT-omgeving. En natuurlijk hebben we zoals iedereen de verplichte overlegjes. We hoeven ons niet te vervelen!

Wat voor project zou je echt trots maken, mocht deze bij jullie aankloppen?

We worden blij van heel veel soorten projecten! Maar wat ons echt trots maakt zijn maatschappelijk relevante projecten die niet makkelijk met traditionele financiering gerealiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld ondernemingen die bijdragen aan werkgelegenheid, veiligheid of kennisdistributie. Met crowdfunding kunnen deze geweldige plannen worden gerealiseerd, zonder had dat misschien niet gekund.

Wat zien jullie als een belangrijke trend voor crowdfunding?

Een trend die we met elkaar moeten realiseren is dat crowdfunding als volwaardig alternatief wordt gezien. We voelen nu nog vaak dat crowdfunding wordt gezien als een financieringsmethode die enkel wordt ingezet als er geen andere optie is, in plaats van dat het consistent een alternatief is. Crowdfunding is eigenlijk de oudste vorm van financiering: al eeuwenlang leggen mensen samen geld in voor projecten, maar we zijn het verleerd. We moeten er weer naar terug dat het de normaalste zaak van de wereld is om elkaar te helpen en zo de ambities van iedereen te realiseren.

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.