interview

Investeren in start-ups via crowdfunding

‘Ik wil niet alleen investeren in start-ups, maar ook met ze meedenken’

Wie: Maarten Timmerman

Wat: investeert in start-ups via crowdfunding

Opmerkelijk: heeft ervaring als investeerder én ondernemer

Maarten Timmerman vindt crowdfunding een interessante manier om te investeren in start-ups. Als ondernemer in hart en nieren – “ik heb misschien een jaar in mijn leven voor een baas gewerkt, maar ben al snel voor mezelf begonnen”- begrijpt hij de drijfveren van startende ondernemers maar al te goed. “Het ondernemerschap ervaar ik als iets moois: het ontdekken van kansen, plannen maken en een startende onderneming verder ontwikkelen.”

Meer dan investeren

Maartens interesse in crowdfunding heeft niet alleen te maken met financiële mogelijkheden om te investeren in start-ups waarin hij (groei)potentie ziet. “Ik denk ook graag mee met de startende ondernemers. Geld vragen kan altijd, maar crowdfunding biedt zowel de ondernemers als de investeerders meer dan alleen een financiële relatie. Ik vind het leuk om de startende ondernemer met mijn kennis, ervaring en contacten te helpen bij het realiseren van zijn plannen. Daarom ben ik erg fan van crowdfunding. Het is mooi om te zien dat een start-up waarin je investeert groeit en bloeit.”

Enthousiasme verkoopt

“Al mijn crowdfunding-investeringen verlopen via het platform Symbid”, vertelt Maarten. “Daar heb ik hele positieve ervaringen mee. Via dit platform investeer je in start-ups doordat je aandeelhouder wordt. Je blijft een langere tijd betrokken bij de startende onderneming en dat spreekt me erg aan.”
Natuurlijk is Maarten wel kritisch over de crowdfunding-projecten waarin hij investeert. “Niet elke start-up is interessant voor mij. Ik verdiep me goed in het aanbod. Wat ik belangrijk vind? Een doordacht ondernemingsplan: de startende ondernemers moeten laten zien dat ze over alles nagedacht hebben en dat het haalbaar is. Daarnaast is de presentatie cruciaal. Wie is de ondernemer? Geloof ik hem of haar? Enthousiasme verkoopt. Je kunt beter een goede ondernemer zijn met een minder goed idee dan andersom, is mijn mening.”

Crowdfunding is de toekomst

Maarten vindt dat crowdfunding verdere professionalisering verdient, zodat het in brede kring gezien wordt als een serieuze investeringsvorm. “Crowdfunding is een nieuwe manier van omgaan met klanten, ondernemingen en financiering. Het is de toekomst. Maar rond crowdfunding hangt nog wel een beetje de zweem van vrijblijvende donaties: mooi meegenomen als de investering wat oplevert, en als je je geld kwijtraakt: jammer dan. Vaak zijn het mensen uit de omgeving, de zogenaamde friends, family and fools, die op die manier een start-up op weg helpen. Natuurlijk is dat persoonlijke en die ‘gunfactor’ mede de kracht van crowdfunding, maar het mag van mij wel iets zakelijker worden. Goed onderbouwde businessplannen, financiële begrotingen en realistische prognoses zijn gewoon belangrijk voor crowdfunding-investeerders. Startende ondernemers moeten zich daar echt bewust van zijn.”

Op zoek naar investeerders

Maarten heeft niet alleen ervaring met investeren via crowdfunding, maar kent ook de andere kant: financiering van crowdfunding. “Voor een van mijn bedrijven ben ik via crowdfunding op zoek gegaan naar investeerders. Dat was geen groot succes. Dat lag vooral aan onszelf, we dachten er iets te makkelijk over. Crowdfunding heeft aandacht en toewijding nodig. Als ondernemer die investeerders zoekt, moet je er tijd en energie aan besteden en er continue bovenop zitten. Dat deden we te weinig, waardoor we niet het beoogde bedrag bij elkaar kregen. Maar ik heb er veel van geleerd. Net als van mijn crowdfunding-ervaringen als investeerder. Volgend jaar gaan we het opnieuw proberen, de plannen worden nu gesmeed. Dan kan ik meteen toetsen of onze ideeën aanslaan bij de crowd. Ook dat is een van de sterke punten van crowdfunding: het biedt je een betrouwbaar proof of concept.”

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.