interview

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Wie: Jan Dik Boot, voormalig projectontwikkelaar

Wat: een hardcore investeerder via crowdfunding.

Ervaring: Investeert in veertig projecten

Wat klein begon, is uitgemond in participaties in veertig projecten. Jan-Dik Boot, voormalig projectontwikkelaar, is inmiddels een hardcore investeerder via crowdfunding. Simon Douw ondervroeg hem tijdens het Thoughtleader event over zijn ervaringen met crowdfunding.

 

Rendement en risico
Investeerders zoals Jan-Dik willen graag rendement op geld. Wie wil dat niet? Toen crowdfunding als manier van investeren c.q. participeren nog niet bestond, verdeelde Jan-Dik zijn vermogen over een onderhandse lening, aandelen en internetspaarrekeningen. “Ik hopte van de ene rekening naar de andere om een hogere rente te krijgen, ook al was dat maar een of twee tiende procent. Hopeloos. Via familie werd zijn aandacht gevestigd op participeren via crowdfunding. Er werd gesproken over relatief hoge rendementen. Met natuurlijk ook het risico dat daarbij past.”

Overtuigende ervaringen

Inmiddels heeft Jan-Dik al in veertig projecten geparticipeerd, en hij wil meer. Maar dat is lastig. Via de AFM is een maximum-investering van 40.000 euro per persoon per platform vastgesteld. “Daarom heb ik al heel wat sessies met mijn vrouw achter de rug”, zegt Jan-Dik met een knipoog. “Zij was voorzichtig, maar ik heb haar overtuigd door mijn ervaringen met crowdfunding. Dus ik beheer nu ook haar portefeuille. Maar we investeren wel in andere projecten. Mijn vrouw participeert vooral in maatschappelijk verantwoorde projecten. Laatst kwam er iets voorbij een huisjesmelker in Den Haag. Dat zou mijn vrouw nooit doen. Maar het was een mooi rendement, dus…”

De vent is de tent

Jan-Dik geeft aan dat hij bij zijn participaties zeker kijkt naar de rendementen en risico’s van projecten, maar ook graag een beeld wil hebben van de ondernemer zelf. Heeft hij vanuit zijn ervaringen met crowdfunding als investeerder nog tips voor ondernemers? “Ja, plaats altijd een foto van jezelf op het platform. Voordat ik besluit te participeren wil ik weten wat voor een figuur erachter zit, wat zijn plan is en hoe hij verwacht terug te betalen.”

 

 

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.