interview

Genomineerde aan het woord: Safelocker

De periode van januari 2016 tot en met juli 2017 stond weer bol van inspirerende crowdfunding campagnes. Ook zit crowdfunding, na een klein dipje, weer volop in de groei. En dat moet natuurlijk gevierd worden! Sinds 2015 bieden de Nederlandse Crowdfunding Awards, een initiatief van branchevereniging Nederland Crowdfunding, een podium aan de meest toonaangevende crowdfunding campagnes van Nederland. Ook dit jaar zullen de beste, meest inspirerende en meest game-changing crowdfunding campagnes en de ondernemers erachter worden bekroond.

In aanloop naar de awards in oktober presenteren we alvast alle gelukkig ondernemers die kans maken op de titel: Beste Crowdfunding Campagne 2016-2017. Safelocker is succesvol gefinancierd door crowdfunding platform Kapitaal Op Maat. We spraken ondernemer Olivier Haverkate, die de eerste vestiging van Safelocker kon realiseren dankzij 119 investeerders. Via Kapitaal op Maat werd EUR 95.000 opgehaald.

1.Yes: jullie zijn genomineerd voor de Nederlandse Crowdfunding Awards, hoe voelt dat?

Dat geeft een gevoel van trots. Safelocker is een start-up en je kunt vooraf niet inschatten wat voor reactie investeerders zullen hebben op een bedrijf dat zichzelf nog niet heeft bewezen. Als je dan de benodigde financiering binnen zes uur binnen hebt dan is dat ook een bevestiging dat je op de goede weg bent. Het publiek, de crowd, begreep ons concept dus direct.

2.Wie zijn jullie en voor welke stap in jullie onderneming hebben jullie crowdfunding ingezet?

Safelocker is opgericht in 2016 en verhuurt bankkluisjes aan consumenten en zelfstandige ondernemers. De banken sluiten hun filialen en stoppen met de verhuur van safeloketten (bankkluisjes). Safelocker is in deze markt gestapt met een innovatief shop-in-shop concept. Wij vestigen ons in een bestaande retail omgeving en maken gebruik van de faciliteiten. Wij bieden onze partners hier een interessante financiële vergoeding en leveren tegelijkertijd traffic op. Onze eerste vestiging is eind juli geopend in Baarn bij Nijhof dankzij crowdfunding. De openingen van volgende vestigingen zijn ook al in zicht. De aankomende 5 jaar verwachten we 40 tot 50 vestigingen te starten.

3.Waarom hebben jullie ervoor gekozen om crowdfunding in te zetten?

Omdat het een mooi middel is om voor een start-up geld aan te trekken. Banken vinden het moeilijk om in deze fase alleen te financieren. De snelheid en schaalbaarheid hebben een grote rol gespeeld voor onze keuze.

4.Hebben jullie aan de crowdfunding campagne nog meer overgehouden buiten de funding om, zoals zichtbaarheid of contacten?

Deze nominatie natuurlijk!

5.Wat was voor jullie de meest belangrijke les die jullie leerden tijdens de crowdfunding campagne?

Dat crowdfunding (leningen-variant) een hele serieuze aangelegenheid is en dat de voorbereidingen minstens zo gedegen moeten zijn als voor een bankfinanciering.

6.Wat was een opvallend moment – een hoogtepunt of een dieptepunt – in jullie campagne?

Een zeer opvallend punt was dat er een investeerder instapte voor ruim 40%. Wij waren ons er eigenlijk niet van bewust dat grotere investeerders, angel investors, ook via deze weg investeren.

7.Zijn jullie van plan om crowdfunding nogmaals in te zetten in de toekomst?

Wie weet! Crowdfunding is een financieringsvorm die zeer schaalbaar is en dat past bij onze ondernemingsdoelen. Wij zien het in combinatie met investeerders en eventuele bancaire financiering als een krachtig middel voor snelle groei.

 

Benieuwd naar alle genomineerden? Check it out!
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent crowdfunding? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief.

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.