nieuws

Crowdfunding: let op, maar wees niet bang

door Branchevereniging Nederland Crowdfunding

Crowdfunding is serious business. Inmiddels financieren jaarlijks vele honderden Nederlandse ondernemers hun bedrijf op deze manier. Jaarlijks investeren inmiddels tienduizenden Nederlanders de tientallen miljoenen euro’s aan crowdfunding bij elkaar, die direct worden geïnvesteerd in het MKB als motor van de Nederlandse economie.

Naarmate crowdfunding groter wordt, worden de belangen ook groter. En worden de gesprekken serieuzer. Want crowdfunding is – zoals we zeker na de crisis kunnen weten: net als iedere investeringsvorm – niet zonder risico’s. Zo kan de producent van een technisch product geconfronteerd worden met onverwachte problemen in de levering. De restauranteigenaar die via crowdfunding zijn kapitaal bemachtigt, kan te maken krijgen met een sterk tegenvallend aantal klanten. En een crowdfundend zorgconcept kan uit de markt worden gedrukt door een succesvolle concurrent.

Bij ondernemen horen risico’s en bij investeren in ondernemerschap dus ook. Investeer je via crowdfunding in een ondernemer die failliet gaat, dan kun je dus (een deel van) je geïnvesteerde bedrag kwijt raken. Deze risico’s worden actief gecommuniceerd vanuit de verschillende crowdfunding platforms en dat zijn ze ook verplicht vanuit de regulering.

Waarom mensen dan toch via crowdfunding investeren i.p.v. via een andere investeringsmogelijkheid of via de ‘veilige’ spaarrekening? Omdat het unieke aan crowdfunding is dat investeerders zelf kunnen bepalen naar welke ondernemer hun geld precies gaat. Omdat crowdfunding bij uitstek laagdrempelig is en dus niet alleen voor de rijken: je kunt al vanaf heel bescheiden bedragen investeren via crowdfunding. En omdat veel investeerders de geboden rendementen een aantrekkelijke compensatie vinden voor de risico’s. Crowdfunding is eerlijk en direct.

Dat staat haaks op de associaties die de term ‘schaduwbanken’ oproept, zoals ING Groep bestuursvoorzitter Ralph Hamers uit hoofde van zijn bestuursfunctie bij de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) crowdfunding afgelopen week noemde. Crowdfunding heeft nu juist de potentie om de wereld van financiering úit de schaduw te halen. Door weg te blijven van ingewikkelde financiële producten die niemand meer snapt en direct investeren in ondernemers te faciliteren. En dat te doen op een hele slimme, effectieve manier met minimale overhead, die maakt dat crowdfunding ook de kleinere kredieten in behandeling kan nemen die voor banken naar eigen zeggen niet meer rendabel zijn.

De checks die crowdfunding platforms uitvoeren op ondernemers en manieren waarop risico’s worden gemitigeerd verschillen tussen platforms, maar volgen dezelfde hoofdlijnen. Dat moet ook, want wetgeving zoals de wft is grotendeels van toepassing op crowdfunding, waardoor de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank scherp toezicht houden op crowdfunding middels een systeem van vergunningen en ontheffingen. Daarbij anticiperen toezichthouders ook op de groei van crowdfunding: zo worden vanaf 1 januari 2016 ook aanvullende eisen gesteld aan de geschiktheid van bestuurders van crowdfunding platforms, om te borgen dat er voldoende (financiële) kennis aanwezig is in de kern van crowdfunding platforms.

Bovenop de bestaande regelgeving en toezicht stellen crowdfunding platforms die zijn aangesloten bij de branchevereniging Nederland Crowdfunding, die meer dan 90% van de crowdfundingmarkt voor bedrijfsfinanciering vertegenwoordigt, extra eisen aan zichzelf en elkaar, onder andere ten aanzien van transparantie over de operatie van het platform, kosten en risico’s. Daarnaast werkt de vereniging aan een ‘investeerderstoets’, die crowdfunding investeerders meer bewustmaakt van de kansen (zoals het spreiden van investeringen) en risico’s van crowdfunding.

Een grote valkuil hierbij zou zijn om crowdfunding te reguleren zoals we banken reguleren. Niet alleen omdat crowdfunding fundamenteel iets anders is dan bancaire financiering, maar ook omdat de geschiedenis ons leert dat de vorm waarin banken worden gereguleerd het lastig, zo niet onmogelijk, maakt om het innovatieve MKB toereikend van kapitaal te voorzien.

Daarbij stelt crowdfunding wetgever en regulator nu voor de kans om wetgeving en regulering te ontwerpen waarbij de crowd zelf centraal staat. De economie anno nu geeft meer transparantie aan burgers, maar vraagt er ook verantwoordelijkheid voor terug. Niet denken alle risico’s te kunnen dichttimmeren, maar zorg dragen voor goede informatie. Niet mensen bang maken, maar aangeven waar op te letten t.b.v. verstandig investeerdersgedrag.

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.