interview

Akoesticum over crowdfunding

Wie: Victor van Haeren

Is: Zakelijk leider van Akoesticum, een trainingscentrum voor het bedrijfsleven op het gebied van podiumkunsten

Ervaring: Haalde via crowdfunding platform Kapitaal op Maat 100.000 euro op om de ontwikkeling van Akoesticum te kunnen voorfinancieren

Unieke combinatie

Door voor het bedrijfsleven een trainingscentrum voor podiumkunsten op te richten dat niet alleen de activiteiten faciliteert maar ook kan fungeren als hotel, heeft Victor van Haeren een uniek concept gelanceerd: “Op de locatie kun je overnachten en oefenen onder één dak. Op de meeste locaties waar je kunt slapen in Nederland, kun je niet het harmonieorkest even flink los laten gaan in de vergaderzaal. Veel gebouwen zijn daar akoestisch niet op gemaakt. Dan moet je alweer in een hok in een bos gaan zitten waar je niemand stoort, maar hoe kom je daar dan? En slapen moet dan vaak weer ergens anders. Dus die combinatie is er – zou ik durven te zeggen – niet in Nederland.”

 

Eigentijdse en passende vorm van financiering

Crowdfunding past volgens Victor heel goed bij de financiering van een trainingscentrum voor podiumkunsten. Hij ziet een enorm voordeel in de directe relatie met investeerders voor maatschappelijke en culturele ondernemingen: “Die directe interactie met de uiteindelijke beleggers werkt voor dit soort initiatieven heel goed. Dit in tegenstelling tot de reguliere trajecten, waar vaak door tussenpersonen volgens bepaalde procedures wordt gewerkt. Hierbij wordt over het algemeen ieder risico gemeden. Daar kom je niet zo ver mee. Bij crowdfunding krijg je de steun van mensen die geloven in een idee dat zich in de toekomst nog moet gaan bewijzen of ontwikkelen.”

Strategische dialoog

Crowdfunding biedt dus de mogelijkheid om nieuwe initiatieven te lanceren die via de reguliere manieren mogelijk niet gefinancierd zouden kunnen worden. Daarnaast creëer je een betrokken netwerk van beleggers waar je volgens Victor ook nog profijt van kunt hebben: “We zitten zelf te denken aan een soort strategische dialoog waar je de kennis en kunde van je beleggers ook in betrekt. We hebben het voornemen dit te doen, zodat we scherp gehouden worden en ook van hun inzichten en netwerken kunnen profiteren.” Omdat Akoesticum nog in de opstartfase zit, is het nog onduidelijk wat dit gaat opleveren: “Of hier wat uitkomt en hoe zich dat doorontwikkeld, daar kan ik alleen maar naar gissen. Maar de bereidheid om mee te denken is er wel en dat vind ik in ieder geval al heel plezierig.”

 

Meer ervaringen

ondernemer

De bedenker van KidsWatcher

Bekijk
investeerder

Jan-Dik Boot: fervent participeren via crowdfunding

Bekijk
adviseur

Adviseren over crowdfunding: B&P Accountants

Bekijk

Heeft u de smaak te pakken?

Zelf aan de slag gaan met crowdfunding is niet moeilijk.
Met deze tips bent u helemaal startklaar.

Naar het stappenplan

Op de hoogte blijven?

Aboneer u op de Start Crowdfunding nieuwsbrief.